Akademia forlag og veien videre

 

I forbindelse med boken Skjønner du det du leser? med undertittel Det nye testamente, er det naturlig i dette første blogginnlegget å ta utgangspunkt i noe av det jeg skrev i forordet på denne boken:Vi møttes på flyplassen i Moskva – Edilson på vei fra Kina til Colombia og jeg på hjemvei fra Cuba. Han stilte spørsmål om min kristne tro, og jeg forsøkte å svare. Det første møtet ble til flere, og vi har holdt kontakten.

På Cuba hadde jeg truffet kristne som ble gode venner. Ved neste besøk stiftet jeg nærmere bekjentskap med Arnaldo og Daymarelis. På et møte hvor Arnaldo talte, opplevde jeg Guds nærvær på en veldig konkret måte og fikk i tillegg bekreftet et tidligere kall vis-à-vis Latinamerika og latinamerikanere. På dette tidspunktet var jeg ganske desillusjonert i forhold til kall og tjeneste, og Arnaldo ble til oppmuntring idet han påpekte at min teologiske utdannelse ikke var forgjeves, men kunne og burde brukes i Guds rikes tjeneste.

Bilde av Arnaldo
Bilde av Arnaldo

Mens jeg har skrevet Skjønner du det du leser?, har jeg blant annet hatt Edilson i tankene. Og ikke bare ham, men mange som kan befinne seg i en beslektet situasjon: interesserte mennesker som av ulike årsaker ikke har lest Bibelen regelmessig, og som synes det er vanskelig å komme i gang.

Bokomslag til Skjønner du det du leser? Det nye testamente
Bokomslag til Skjønner du det du leser? Det nye testamente

Skjønner du det du leser? er blitt til ut fra ønsket om å gjøre Det nye testamentets skrifter mer tilgjengelig for den jevne bibelleser. Faktisk er dette en bok jeg selv skulle ønske jeg hadde kunnet lese som relativt nyomvendt. Saken er likevel den at mange troende, ikke bare nyomvendte, mangler systematisk bibelkunnskap, og jeg har derfor også hatt bibelskoleelever i tankene mens jeg har jobbet med boken. Jeg har dessuten et ønske om å nå pastorer og menighetsledere.

Teologi som fagdisiplin er et langvarig universitetsstudium som består av en rekke fag med dertil tilhørende underdisipliner. Jeg mener bestemt at teologiens primærfag, altså Det nye testamente, Det gamle testamente, kirkehistorie og dogmatikk (som gjerne på engelsk oversettes med “Systematic Theology”, selv om “systematisk teologi” som norsk teologisk fagterm har en videre betydning enn “dogmatikk” og inkluderer både fagene “etikk” og “religionsfilosofi”, samt flere underdisipliner), er viktige og deler av disse universitetsfagenes innsikter bør inngå i den generelle skolering innenfor ens lokale menighet. Skjønner du det du leser? er mitt forsøk på å tilgjengeliggjøre den teologiske innsikt jeg mener vanlige kristne bør ha om Det nye testamente som sådan. Jeg er godt i gang med en tilsvarende bok i kirkehistorie, og planen er deretter å gå i gang med Det gamle testamente og så tilslutt kristen dogmatikk. Kanskje vil det også være naturlig å fortsette å skrive deretter.

Jeg håper både Skjønner du det du leser? og fremtidige publikasjoner kan bli til hjelp og nytte nettopp i en praktisk menighetskontekst.

Boken er forøvrig også tilgjengelig i Kindleutgave: https://www.amazon.com/-/es/dp/B08FYS3HVN/ref=sr_1_1?__mk_es_US=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&dchild=1&keywords=Geir+Lie&qid=1597503731&s=digital-text&sr=1-1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *